Podcast PP

Počúvajte nás

Hosť: Ochrana OÚ - GDPR po rokoch

2.11.2021

Ochrana osobných údajov sa stala jednou z najdiskutovanejších právnických oblastí, najmä od roku 2018, kedy vstúpilo do platnosti nariadenie Európskej únie – známe ako GDPR, General data protection regulation – v preklade Všeobecné nariadenie na ochranu osobných údajov. Ako to vyzerá s GDPR po rokoch v praxi? Kto sú „zodpovedné osoby“? Potrebuje každá firma zodpovednú osobu dohliadajúcu na dodržiavanie GDPR?
Viac k téme nám dnes prezradí JUDr. Lucia Semančínová - členka predstavenstva Spolku pre ochranu osobných údajov, ktorá sa dlhodobo venuje ochrane osobných údajov (OOU).

V tomto podcaste sa dozviete:

  • Čo považujeme za osobné údaje a prečo je dôležité ich chrániť?
  • Ako vyzerá GDPR v praxi? Ako sa bežným ľuďom, ale aj firmám či verejnej správe dostala OOU pod kožu?
  • Kto zodpovedá za dodržiavanie GDPR?
  • Kto je zodpovedná osoba (DPO = data protection officer) a kto sa ňou môže stať?
  • Potrebuje mať každá firma „zodpovednú osobu“?
  • Čomu sa venuje Spolok pre ochranu osobných údajov?
  • ocenenie „Zodpovedná osoba 2020“ – kto môže nominovať víťaza a aké sú kritériá súťaže?

Druhou hosťkou je víťazka 4.ročníka súťaže „Zodpovedná osoba“ pani JUDr. Paula Babicová - Data protection a compliance officer, risk manager zo Zdravotná poisťovňa Dôvera.

  • Ako vníma svoje ocenenie a čo pre ňu znamená byť Zodpovednou osobou roka?
  • Ako vyzerá pracovná náplň DPO?
  • Čo odporúča záujemcom o pozíciu DPO?

Nahliadli sme aj do prognóz vývoja OOU v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti a načrtli, ako ovplyvní prax Nový zákon o elektronických komunikáciách.

Ak chcete byť na zmeny dostatočne pripravení, nenechajte si ujsť novembrovú EPI konferenciu „GDPR a zákon o ochrane osobných údajov 2021“, ktorá sa koná pod záštitou Úradu na ochranu osobných údajov SR.  IV. ročník prestížneho podujatia od Poradcu podnikateľa vám tradične prináša to najdôležitejšie z problematiky GDPR, pričom ústrednou témou bude Nový zákon o elektronických komunikáciách. Jeho dosah na prax a dotknuté subjekty nám predstavia tí najpovolanejší – samotní tvorcovia zákona.

Sme Poradca podnikateľa - rozumieme svetu legislatívy

www.pp.sk

Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou prosíme o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie vašich preferencií.
Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne uživateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť váš uživateľský komfort.

Vlastné nastavenie cookies