Vierku Kubankovú mnohí poznáte ako odbornú poradkyňu Mzdovej pohotovosti. Okrem profesionálnej stránky má však aj veľmi bohatý súkromný profil. Popri vnúčatách, cestovaní, turistike a pravidelných výkonoch v posilňovni je jej vášňou pečenie. A nie hocijaké. Vierka je vychýrená cukrárka. Jej zákusky nesmú chýbať na žiadnej celofiremnej akcií a jej torty sú ako z obrázkov food-style časopisov. Už je zvyknutá na naše vypytovanie a radenie sa s receptami na sladké dobroty. Ale chcelo to aj niečo systematickejšie. Tak sme si vypýtali „kurz pečenia“.
Naša hlavná „cukrárka“ sa úlohy učiteľky zhostila veľkoryso. Z vlastnej kuchyne nám doniesla všetko, čo sme mohli ako adeptky cukrárskeho umenia potrebovať. A hlavne nám naživo predvádzala vlastné overené postupy. Ako nešetrí radami pre klientov, štedrá bola aj pri zdieľaní svojich skúseností s cukrovinkami. Ochotne prezradila svoje vychytávky a predviedla šikovné grify. Ako sa upečie vláčny korpus, vyšľahá nadýchaný krém, vlastnoručne vyrobia ozdoby či rovnomerne nanesie poleva. To boli „problémy“, ktoré sme riešili namiesto bežnej pracovnej rutiny. A riešili sme ich so zanietením. Odbočiť od odborných tém a venovať sa niečomu voľnejšiemu bolo príjemnou zmenou.
V DNA spoločnosti Poradca podnikateľa je zlatým písmom zapísaná idea jej zakladateľa Juraja Málika – OBJAV SVOJ TALENT, ktorú rozvíja vo svojich knihách, ale aj v širších aktivitách. Prednáša, sieťuje ľudí a organizácie. Venuje sa charite, projektom spoločenskej zodpovednosti, podpore športu, umenia aj škôl. Z jeho osobného entuziazmu sa zákonite mnohé prenieslo aj do fungovania firiem, ktoré vlastní.
V rámci konceptu „Zdravá firma“ máme už mnoho rokov možnosť obohacovať sa aj po osobnostnej stránke. Popri podpore profesijného rastu si totiž uvedomujeme, že nemenej dôležitá je aj súkromná rovina – duševné zdravie, záľuby, nachádzanie a rozvíjanie individuálnych schopností a predností. A keďže v tíme viac ako stovky zamestnancov o talenty a zaujímavé zručnosti núdza nie je, posledné roky sa snažíme zapájať čo najviac ich know-how a workshopy či prednášky pokrývať interne. Náplň stretnutí je rôznorodá. Veľký záujem býva o umelecké techniky, ale ohlas malo napr. aj praktické rozprávanie o permakultúrnej záhrade či rýchlokurz digitálnej fotografie.
Tém ostáva ešte veľa, podnetných osobností tiež.
Sústreďovať ľudí podľa spoločných záujmov, prepájať kolegov z viacerých oddelení, vytypovať oblasť, po ktorej by bol všeobecný dopyt, nie je úplne jednoduché.
Nebolo by to možné, keby Miroslava Hubocká, personálna manažérka spoločnosti PP, nepoznala veľmi dobre a nesprostredkovane príbehy jednotlivých členov PP tímu.
A pravdaže je tu ešte jedna dôležitá podmienka. Ťažko by sme počas pracovnej doby mohli navštevovať takéto „voľnočasové“ aktivity bez súhlasu vedenia firmy. Pre každého zamestnanca je dôležité vedieť, že je cennou súčasťou „podnikateľského plánu“ a investícia do jeho rozvoja či relaxu je aj záujmom zamestnávateľa. Že ju chápe ako podstatný prvok v budovaní zdravého a vyváženého pracovného prostredia. Podľa doterajších ohlasov z oboch strán to teda vyzerá na win-win HR stratégiu.
Ak vás zaujíma viac noviniek z „PP kuchyne“, avizujeme, že v marci sa podelíme s tým, ako sme prežili Deň šťastia, ktorý pripravujeme už po 6. raz. Nebude síce o pečení, ale nejaký recept si z neho možno odnesieme...